Usein kysyttyä

Olemme keränneet tänne joitakin eniten kysyttyjä kysymyksiä.

 

Laitteiden hinta, mitä maksaa, saisiko hinnaston.

Usein kysytään vain lyhyesti laiteiden hintaa, valitettavasti selvää ja yhtä hintaa ei laitteistolle ole vaan se katsotaan aina valittujen varusteiden mukaan. Esimerkiksi paineilman jäähdytin/vedenerotin on soodan puhalluksessa tärkein varuste ja niitä on valikoimissa useaa eri kokoa ja mallia.  Jäähdyttimen puhaltimenkin käyttövoimaksi voi valita 220v, 380v tai paineilman. Puhallussuuttimia, vesisuuttimia on erilaisia, puhallusletkua on eri paksuisia ja pituisia, lista on pitkä. Usein asiakas on aloittamassa puhallustoiminnan ja silloin ei välttämättä ole vielä kaikki puhallukseen liittyvä selvillä, helpompaa on asiakkaan kanssa yhdessä katsoa varusteet ja selvittää mitä mikäkin värkki tekee ja onko se asiakkaan ajattelemaan toimintaa juuri se sopiva. Jos haluaa vertailla eri tarjouksia niin niiden vertaaminen ei oikein onnistu paperilla vaan on tiedettävä mitä mikäkin tarjous sisältää jotta osaa ne erottaa toisistaan. Helpoiten soodapuhalluksesta ja laitteistosta pääsee selville tulemalla laite esittelyyn, ostopakkoa ei ole.

 


Onko puhalluslaitteessa sähkösäädöt.

Meillä on laitteisto saatavilla täysin paineilmatoimisena, tosin on saatavilla sähkösäädöilläkin, mutta niitä ei ole toimitettu lainkaan. Laitteistomme toimivat pääasiassa vain paineilmalla, paineilma on kuitenkin se puhalluksen käyttövoima joka on aina oltava. Sähköisistä toimnnoista puhalluslaitteistossa on hyvin vähän hyötyä, enemmän haittaa. Suurin osa ongelmista on sähkö ongelmia, jotka vaativat usein ammattitaitoista korjaajaa ja tämä taas lisää kuluja ja aiheuttaa työhön taukoja. Sähköä ei kaikilla työmailla ole saatavillakaan ja usein lähin sähkötöpseli on pitkän matkan päässä, tämä hankaloittaa työn tekemistä. Teollisuudessa tulee esiin ATEX- tiloja joissa pöly, kaasut ym aiheuttaa sen että tiloihin ei saa viedä mitään sähkölaitetta missä on kipinöintivaara.

Helpointa on laittaa vain paineilmaletku kiinni ja aloittaa puhallus, ilman ylimääräisiä kikkailuja.

 

 

Puhalluslaitteisto kiinteästi perävaunuun.

Puhalluslaitteisto olisi hyvä olla helposti liikuteltavissa, mielellään siten että yksi mies saa sen siirrettyä. Puhalluslaitteistoa ei kannata kiinteästi asentaa perävaunuun sillä aina ei pääse työkohteeseen perävaunun kanssa, talviaika ja liukkaus asettaa varsinkin omat rajoituksensa.  Jos liikutaan pakettiautolla niin vaunukompressori vetokoukkuun ja puhalluslaitteet kyytiin.

 

 

Onko paineilman jäähdytimen koolla merkitystä.

Paineilmajäähdyttimen koolla on merkitystä. Paineilmakompressorin tuottamassa ilmassa on hyvin korkea kosteusprosentti ja kosteus on saatava poistettua ennen puhalluslaitetta. Vuodenajat asettavat meille vielä erityisvaatimuksia. Meillä on valittavissa useita eri kokoisia/tehoisia paineilmanjäähdyttimiä. Meillä on laitteisto rakennettu erillisistä komponenteista juuri siitä syystä että voidaan valita sopiva jäähdytin ja pystytään vielä siirtämään laitetta helposti. Pienikokoinen jäähdytin saadaan asennettua puhalluslaitteen yhteyteen, mutta se ei meidän oloihin ole välttämättä riittävä. Suurempi jäähdytin taas vaikeuttaisi puhalluslaitteen siirtelyä. Kun komponentit ovat erillisiä niin voidaan valita sopiva jäähdytin jokaisen tarpeeseen ja puhalluslaite itsessään pysyy helposti siirrettävissä. Paineilman jäähdytintä ei tarvitse viedä työkohteeseen vaan se voidaan jättää kompressorin viereen. Lyhyesti paineilmanjäähdytin  on tärkeimpiä osia soodapuhalluksessa, jäähdyttimissä on vielä automaatti tyhjennyksellä varustettu vedenerotin vakiona.

 

 

Voiko puhallusletku olla kuinka pitkä tahansa.

Pituus ei voi olla kuinka pitkä tahansa, pitkä letku hukkaa painetta. Jos laitteisto on siirrettävissä niin kovin pitkälle puhallusletkulle ei ole tarvetta. Puhallusletku ohjauksineen, sähkö tai paineilma, painaa enemmän ja maksaa huomattavasti enemmän kuin paineilmaletku. Jos tarvitaan pitempää letkua niin sitten kannattaa jatkaa paineilmaletkua, huomattavasti halvempaa ja helpompaa käsitellä kuin puhallusletku.

 

 

Laitteiston huolto

Gritcon valmistavat puhalluslaitteet on pyritty rakentamaan niin että kaikki kohteet ovat helposti käsillä, ilman hankalia ja ahtaita välejä. Huoltaminen onnistuu ilman kalliita työvälineitä.

 

 

Veden käyttö puhalluksessa.

Käyttämällä vettä puhalluksen yhteydessä saadaan suurin osa pölystä sidottua. Meillä on saatavilla useita erilaisia vesisuuttimia ja vesipumppu ratkaisuja. Oikea ratkaisu mietitään yhdessä asiakkaan kanssa.

 

 

Paljonko puhalluslaitteet vaativat ilmaa.

Tarvittava paineilmakompressorin tuotto riippuu pitkälti suuttimesta. Meillä on puhalluslaitteiden esittelysivulla taulukko josta näkee eri suuttimien vaatiman ilmantarpeen eri paineilla.

 

Voiko teidän laitteilla puhaltaa myös lasimurskaa, alumiinisilikaattia ja hiekkaa.

Kyllä. Meidän laitteilla voi puhaltaa kaikkia hienojakoisia puhallusaineita. Puhalluslaitetta ostaessa onkin hyvä selvittää tarkkaan mitä puhallusaineita voi käyttää. Kaikilla puhalluslaitteilla ei voi puhaltaa hiovia puhallusaineita mikä rajoittaa puhalluskohteiden määrää.

Kannattaa selvittää ennen puhalluslaitteiston hankintaa mitä puhallusaineita voi käyttää !

 

 

Mitä eroa on lasikuulilla ja lasimurskalla normaalissa puhallustyössä.

Vaikka kumpikin on lasia niin ero on suuri. Lasimurska on yleisin puhallusaine soodan rinnalla, niissä laitteissa mitkä voi lasimurskaa käyttää. Lasikuulien pyöreä muoto vaikuttaa siihen että puhdistusteho ei ole monisärmäisen murskan luokkaa. Ajatellaan vaikka puuseinän puhaltamista, auton maalin ja ruosteen poistoa, monisärmäisellä muodolla saadaan huomattavasti nopeampi ja tehokkaampi puhdistus kuin pyöreän muodon omaavilla kuulilla. Kaikilla puhalluslaitteilla ei voi puhaltaa lasimurskaa, jolloin joudutaan käyttämään lasikuulia. Puhalluslaitteistoa ostaessa kannattaa varmistaa myyjältä mitä puhallusaineita laitteistossa voi käyttää.

 

 

Onko vehnätärkkelys puuseinän  puhaltamiseen hyvä aine.

Varmasti löytyy erilaisia mielipiteitä tärkkelyksien käytöstä. Itse emme suosittele tärkkelyksen käyttämistä puhallusaineena puuseinän maalinpoistoon. Täytyy muistaa että joissakin aineissa on homehtumisen mahdollisuus, kuten vehnä/maissi ym. Puhallusainetta saattaa jäädä esimerkiksi listojen alle, koloihin ym ja ajan kuluessa on mahdollista että tärkkelys alkaa homehtua maalin alla jolloin koko seinä on vaarassa. Puuseinän maalinpoistoon on olemassa muitakin puhallusaineita joissa ei tuota riskiä ole.

 

 

Mitkä on tärkeimmät kriteerit puhalluslaitteistoa hankittaessa.

Hinta. Hinta on tärkeä, puhalluslaitteilla on hyvinkin suuria hinta eroja keskenään. Varmista myös että laitteisto vastaa kaikilta osin omia vaatimuksia, usein valmiissa paketeissa on puutteita tai ylimääräistä mille ei ole käyttöä. Varmista myös mitä puhallusaineita voi käyttää. Tarjouksia tarkastaessa kannattaa myös huomioida vaatiiko puhalluslaite toimiakseen esimerkiksi sähköä, sähköä ei kaikilla työmailla ole saatavilla ja esimerkiksi generaattorin hankinta, käyttö ja huolto maksaa.
Siirreltävyys. Puhalluslaitteisto on hyvä olla siten suunniteltu että sen siirtäminen onnistuu yhdeltä hankilöltä. Suomen ilmastosta johtuen puhalluslaite on hyvä säilyttää kuivassa tilassa, siirtelyssä puhalluslaitteen koko ja muoto on ratkaisevaa.
Puhallusaineet. Puhalluslaitteistolla on hyvä pystyä puhaltamaan kaikkia puhallusaineita, esimerkiksi lasimurska ei sovellu kaikkiin laitteisiin.
Varmatoiminen. Puhalluslaite on oltava varmatoiminen, mahdolliset huollot ja remontit olisi hyvä olla itse tehtävissä. Vältä laitteistoja joissa on sellaisia ratkaisuja joita ei itse pysty korjaamaan.
Vaatimukset. Puhalluslaitteilta vaaditaan  CE- hyväksyntä sekä paineastiadirektiivin 97/23/EY mukainen hyväksyntä, eli pelkkä CE- hyväksyntä ei riitä. Vaadi myyjältä selvitys jos yllä mainittuja hyväksyntiä ei ole. Teollisuudessa toimiessa vaaditaan että laitteistot ovat hyväksyttyjä.